Stralende Dag voor Overijsselse Erfgoedvrijwilligers

Op zaterdag 24 juni was het zover: de Dag voor Overijsselse Erfgoedvrijwilligers tijdens het Zunnewende Festival! Het was een prachtige zomerse dag die in het teken stond van waarderen, inspireren en verbinden van erfgoedvrijwilligers vanuit heel Overijssel. Met het afwisselende programma, heerlijke hapjes en drankjes, muziek en veel erfgoed was het een geslaagde middag!

Inspiratie, leren en ontmoeting

De dag begon met een plenair deel waarin Albert Bartelds de groep een inkijkje gaf in de organisatie van het Zunnewende Festival. Erfgoedcoach Marjanne Romkes-Foppen praatte de groep vervolgens bij over actuele ontwikkelingen rondom het Erfgoedplatform Overijssel en de mogelijkheden die het platform biedt voor erfgoedvrijwilligers. Vervolgens was er uitgebreid gelegenheid voor de vrijwilligers om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen onder het genot van een hapje en een drankje.

Vrijwilligers vanuit verschillende hoeken van Overijssel deelden hun passies, de uitdagingen die ze tegenkomen en de kansen die ze zien. Met name het vinden van nieuwe groepen vrijwilligers blijkt voor de meeste organisaties een permanente uitdaging. Maar ook de positieve en verbindende kracht van de streektaal kwam uit de gesprekken naar voren. Dit vormde een mooi bruggetje naar de lezing van dialectoloog Harrie Scholtmeijer die gepassioneerd vertelde over de geschiedenis van de Nedersaksische taal en cultuur.

Erfgoed- en ambachtenmarkt

Tijdens de aansluitende erfgoed-en ambachtenmarkt was er veel te zien en beleven op het gebied van geschiedenis en erfgoed. Enthousiaste erfgoedvrijwilligers- en organisaties gaven een inkijkje in hun passies en activiteiten. Van ambachten als spinnen, weven, quilten, doekn’rolln, zandstrooien en staphorster stipwerk, tot kramen van de Kreenk vuur de Twentste Sproak, Stichting Sallands erfgoed, VASCO en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Daarnaast was de Bommen Berend Escaperoom te spelen, was een indrukwekkende expositie ingericht over authentiek boeren in Overijssel en kregen bezoekers een exclusieve preview van de documentaire Ons riet over de (geschiedenis van de ) rietcultuur in Overijssel.

Enthousiaste reacties

Erfgoedcoach Marjanne Foppen van Erfgoedplatform Overijssel blikt tevreden terug: ,,Zelfs NTR-serie het Klokhuis kwam langs om de prachtige ambachten in beeld te brengen!

Het was verder heel leuk om te merken hoe enthousiast de erfgoedvrijwilligers reageerden op het speciaal voor hen samengestelde programma. Een belangrijke meerwaarde van de dag lag in de onderlinge ontmoeting en verbinding van vrijwilligers en ambachters uit heel Overijssel en het delen van onderlinge ervaringen met het werken in het erfgoedveld. Zien en weten van elkaar waar we mee bezig zijn werkt inspirerend en motiverend!”

Ook de combinatie met het Zunnewende Festival werkte volgens de erfgoedcoach goed: ,,Het Zunnewende Festival staat in het teken van de viering van de Overijsselse plattelandscultuur en streektaal. Ons programma sloot daar mooi op aan. Mocht deze combinatie van erfgoedvrijwilligersdag en het Zunnewende Festival in de toekomst een vervolg krijgen, dan zou het mooi zijn als we het programma voor erfgoedvrijwilligers nog meer kunnen integreren in dit sfeervolle festival.”

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP): als onderdeel van ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’, een project ter ondersteuning van erfgoedvrijwilligers in interprovinciaal verband.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers