Thema Open Monumentendag september: Onderweg

Het is na de zomer zover! Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen in heel Nederland ruim 5.000 monumenten gratis hun deuren voor het publiek. Open Monumentendag vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van september. Sommige monumenten zijn een dag geopend, andere het hele weekend. Ook in de provincie Overijssel is tijdens de Open Monumentendagen genoeg te beleven!

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle opende afgelopen jaar de Open Monumentendag in de Overijsselse hoofdstad. Dit jaar gaf hij het stokje door aan Burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum, waar de opening in 2024 plaatsvindt. Op vrijdag 13 september zullen ze in de mediastad het startsein geven. Met een spectaculaire lichtprojectie op het raadhuis van Dudok wordt de Open Monumentendag geopend.

Thema van 2024: Onderweg!

Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden.

Het thema refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reis je via (historische) routes, ontmoet je mensen waar je verbinding mee maakt en ben je onderdeel van verschillende netwerken.

Onderweg! refereert ook aan het Open Monumentendag weekend waarbij onze bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop je de monumenten bezoekt. Het gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben- op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen.

Maar het thema gaat ook over plaatsen van aankomst en vertrek, over (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding, niet alleen toen, maar ook nu. De associaties en verwante onderwerpen zijn zo divers dat elk comité in het weekend van 14 en 15 september 2024 zijn eigen draai aan het thema kan geven

Meld jouw open monument aan!

Via een online aanmeldformulier kun je de landelijke organisatie van Open Monumentendag laten weten dat je een monument wilt openstellen. Zodra de aanmelding is ontvangen, word je gekoppeld aan het comité dat Open Monumentendag in jouw (woon)plaats organiseert. Het is aan het lokale comité welke monumenten er worden opgenomen in het programma en dus worden opengesteld.

Overijssel

Op dit moment zijn de comités per gemeente nog druk bezig met monumenten en activiteiten op de website van Open Monumentendag te zetten. Deze informatie wordt steeds accurater en staat er eind augustus waarschijnlijk volledig op de website van Open Monumentendag.

Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Zij maken zich sterk om verbinding te leggen tussen mensen en monumenten. Door ontmoetingentussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Zo creeërt de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot.

Nederland Monumentenland organiseert ook de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers