De finalisten van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021, waaronder de wagenbouwers van het bloemencorso uit Sint Jansklooster.

Twee Overijsselse kanshebbers Erfgoedvrijwilligersprijs 2022

Van de 52 genomineerde vrijwilligersteam zijn er drie door naar de finale van Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. Twee daarvan komen uit Overijssel: de vrijwilligers van Museumboederij Wendezoele en de leden van Vereniging Openluchtbad Zwolle. Dit jaar wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt als waardering naar vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed.

Museumboerderij Wendezoele

Eén van die finalisten is de vrijwilligersgroep van museumboerderij Wendezoele op Landgoed Twickel in Ambt Delde. Museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met wisselende exposities is er een kleine veestapel en een kruiden- en groentetuin, maar ook gras- en akkerland. Een enthousiaste groep vrijwilligers maakt dit alles mogelijk.

Vereniging Openluchtbad Zwolle

Ook de leden van de Vereniging Openluchtbad Zwolle maken samen kans op de titel. De leden onderhouden sinds 1994 samen het bad met zorg. Het initiatief ontstond nadat de gemeente het zwembad wilde slopen, de omwonenden het bad vervolgens kraakte, en zij het voor elkaar kregen dat het bad een Rijksmonument werd. Alle abonnees van het bad worden automatisch ingeschreven als vrijwilliger en zorgen zo samen voor het stukje pracht waar ze allemaal van genieten.

Van Eesterenmuseum

Het vrijwilligersteam van het Van Eesterenmuseum uit Amsterdam Nieuw-West is de derde genomineerde uit het rijtje. Het museum, opgezet door omwonenden, begon als niets meer dan wandelroutes om het slecht imago van de wijk ongelijk te gegeven. Inmiddels heeft het museum een eigen paviljoen met exposities over hun Amsterdam Nieuw-West, haar architect en de geschiedenis. Dit alles is mogelijk door een groep gemotiveerde vrijwilligers.

Stem mee!

Op donderdag 1 december zal bekend gemaakt worden wie er met de titel ‘Hét Erfgoedvrijwilligersteam van 2022! naar huis gaat. Voor die tijd kun je tot 25 november stemmen op jouw favoriete vrijwilligersteam via onderstaande knop.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers