De eerste twee vrouwen in de Zwolse gemeenteraad komen uit heel verschillende milieus. Charlotte Frank-Spanjaard (1869-1939) stamt af een joodse textielbaron uit Borne en is de vrouw van de Zwolse chirurg Naftali Herman Frank. Ze komt in 1919 in de raad voor de Vrije Liberalen. Berendina Stoel-Nieuwhof (1878-1952) is geboren in een armoedig huisje aan het Klein Grachtje (de huidige Burgemeester Drijbersingel) en trouwt met een rijtuigschilder. Zij neemt een raadszetel in namens de SDAP.
De bijdrage van Charlotte Frank-Spanjaard in de raad blijft beperkt. Ze pleit voor de aanstelling van een wijkverpleegster in de Vilsterenshuizen, om ‘eens naar de oude vrouwtjes te kijken’, maar vanwege haar verhuizing naar Zwitserland neemt ze al op 19 april 1920 ontslag als raadslid
Berendina Stoel-Nieuwhof blijft tot 1926 in de gemeenteraad. Ze ziet het als een overheidstaak om de levensomstandigheden van de lagere klassen te verbeteren. Stoel is actief in de commissies openbare bewaarscholen, kindervoeding en woningbouw, en trekt regelmatig fel van leer tegen het haar omringende mannenbolwerk. Na haar overlijden in 1952 wordt in 1991 in Schellerhoek (Zwolle-Zuid) een straat naar Stoel vernoemd.
Tussen de beide wereldoorlogen treden er in Zwolle in totaal slechts vijf vrouwelijke raadsleden aan. Van maart tot december 1972 heeft Zwolle in de persoon van H.W. van Zuijlen-Lammers zijn eerste vrouwelijk wethouder, ter vervanging van een zieke collega.
*Titelfoto: Berendina Stoel-Nieuwhof, 1923. (collectie HCO)
Martin van der Linde