Erfgoedvrijwilliger in beeld: Jordy Winter

Naam: Jordy Winter
Leeftijd: 30
Woonplaats: Vollenhove
Vrijwilliger bij: Bloemencorso Vollenhove / Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken
Werkzaamheden: Ontwerper + bouwer wagens, verantwoordelijk voor PR

Opgegroeid met het corso

We worden ontvangen door Jordy Winter (30) in een imposante vlasschuur aan de rand van Vollenhove. Deze in 1952 gebouwde schuur is tegenwoordig industrieel erfgoed en wordt door de vrijwilligers gebruikt als opslagruimte en om te bouwen aan de wagens voor het jaarlijkse bloemencorso. Het corso behoort sinds 2013 tot het immateriële erfgoed van Nederland en wordt georganiseerd door de Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken (1905).

Vrijwilliger Jordy in het veld met dalia's

Het corso is voor Jordy vanaf jonge leeftijd al vaste prik en iets waar hij reikhalzend naar uitkijkt. Het corso werkt met verschillende ‘bouwgroepen’. Zijn vader was de oprichter van de groep waar hij nu in zit. “Als jongetje hielp ik al met het plakken van het papier-maché en de dahlia’s op de wagens, dat vond ik geweldig om te doen”, vertelt Jordy enthousiast. “Toen ik ouder werd merkte ik dat ik mijn creativiteit er goed in kwijt kon. Ik vind creatief bezig zijn en techniek heel interessant en zo kwam het dat ik op mijn 15e al ontwerpen begon te tekenen voor de groep”. Uiteindelijk werd het ontwerpen en bouwen van de wagens voor Jordy een vaste bezigheid. Van mei t/m augustus dompelt hij zich minstens 4 avonden per week onder in de wereld van het corso en de bijbehorende dahlia’s. Zijn interesse voor techniek komt ook naar voren in zijn werk; tot voor kort reisde hij heel de wereld over bij de technische dienst bij de marine, tegenwoordig is hij projectleider bij een installatiebedrijf.

Jordy en zijn Roadhogs ontwerp

De ereprijs winnen

Op het hoogtepunt van zijn werkzaamheden als vrijwilliger bij het corso ontwierp Jordy maar liefst 6 wagens. Niet alleen voor Vollenhove, maar ook voor de corso’s in Sint-Jansklooster, Lichtenvoorde en Belt-Schutsloot. Het meest trots is hij op zijn ‘Roadhogs’ ontwerp, geïnspireerd op de sciencefiction films Mad Max. Het imposante ontwerp van maar liefst 26 meter lang won de publieksprijs. Op de vraag of hij nog ambities heeft antwoord hij dat hij graag een keer de ereprijs zou winnen voor één van zijn ontwerpen. “Maar dat is niet het belangrijkste, dat blijft toch de gezelligheid”.

Internationale belangstelling

Jordy doet naast het wagenbouwen ook PR-werkzaamheden voor de vereniging. De kers op de taart daarbij was het bezoek van de bekende BBC-presentator Gregg Wallace. Hij kwam voor zijn nieuwe reisprogramma Gregg Wallace’s Big Weekend Away filmen in Vollenhove. “Voor mij waren de opnames heel bijzonder om mee te maken”, vertelt Jordy trots. “En wat het extra bijzonder maakte is dat ik familie heb wonen in Engeland. Vollenhove was daar dus terug te zien op tv”

Gezamenlijk bier tappen voor financiering

Wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt is volgens Jordy het gevoel van saamhorigheid. Je werkt samen naar een mooi resultaat toe en bent als groep vaak hecht met elkaar. Hoewel het samen werken gezellig is, zijn ze ook zeker ambitieus: “Soms hebben we het tijdens het bouwen van de wagens van dit jaar al over de ontwerpen van de wagens voor volgend jaar”, lacht Jordy. Het idee van samen de schouders er onder zetten komt ook naar voren in het zoeken van financiering voor de bouw van de wagen: : Om dat voor elkaar te krijgen tappen we bijvoorbeeld bier op de Zwarte Cross of bij Walibi Fright Nights, erg gezellig!”

Volgens Jordy is het corso iets dat een stadje als Vollenhove levendig maakt. Jong en oud werken een aantal maanden mee aan de voorbereidingen voor het corso. De één bouwt wagens, de ander prikt bloemen, weer een ander schoffelt en kopt dahlia’s op de dahliavelden. “Dit soort activiteiten maken een stad als Vollenhove leuk om te wonen”, besluit Jordy.  

Wil je ook vrijwilliger bij het corso worden? Volgens Jordy zijn enthousiastelingen die het leuk lijkt om de handen uit de mouwen te steken altijd welkom. Kijk voor meer informatie over het corso op de website. 

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers