Erfgoedvrijwilliger in beeld: Claudia Lassche

Naam: Claudia Lassche
Leeftijd: 44
Woonplaats: Vollenhove
Vrijwilliger bij: Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken
Werkzaamheden: Voorzitter

,,Ik ben min of meer geboren en getogen bij de wagen”, vertelt Claudia Lassche, de voorzitter van De Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.). Sinds 1905 organiseert deze vereniging het jaarlijkse Vollenhoofse Volksfeest, waarvan het Bloemencorso een belangrijk onderdeel is.

Bloemencorso immaterieel erfgoed

Ieder jaar bouwen de inwoners van Vollenhove indrukwekkende, met bloemen versierde, praalwagens die op de laatste zaterdag van augustus (maar nooit de 31e) in optocht door de straten van Vollenhove rijden. In 2013 is deze traditie bijgeschreven in de Inventaris  Immaterieel Erfgoed Nederland en in 2021 werden er 21 Nederlandse corso’s onder de naam Corsocultuur op de internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO geplaatst.  

Dahlia’s prikken Corso Vollenhove – ©Marieke Tromp

Van bouwer tot eerste vrouwelijke voorzitter

Claudia Lassche is sinds een half jaar voorzitter van de V.V.V.V.. Nadat de rol van voorzitter 118 jaar lang door mannen was vervuld, is Claudia de eerste vrouw in deze functie. Het corso zit haar in het bloed. Al als klein meisje mocht zij met haar ouders mee naar de wagen om kleine klusjes te doen. Een paar jaar later mocht zij ook helpen om bloemen op de wagen te plakken.

Toen de wagenbouwgroep waarvan zij lid was, werd opgeheven, besloot Claudia te gaan helpen bij de bouw van andere wagens. Dat deed zij een paar jaar, totdat het te lastig werd om dit te combineren met haar privé situatie. Toen er weer wat ruimte kwam, werd zij bestuurslid van de V.V.V.V.. Omdat zij op dat moment niet actief betrokken was bij een wagengroep, was een plek in het bestuur van de V.V.V.V. mogelijk en als eigenaar van een administratiekantoor, paste niet veel later de rol van penningmeester haar prima.

Na ruim 7 jaar penningmeesterschap ging het kriebelen en werd het tijd voor een iets nieuws. Zij overwoog het bestuur te verlaten maar toen in maart 2023 de voorzitter van de vereniging ruimte maakte voor een opvolger, besloot Claudia deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Niet alleen omdat haar dat leuk leek, maar ook omdat ze op deze manier in staat was om kennis en kunde binnen het bestuur niet verloren te laten gaan.  

Uitdagende start

Haar vuurdoop als voorzitter op 26 augustus jongsleden was een flinke rollercoaster. Het slechte weer gooide roet in het programma waardoor in overleg met het bestuur, de jury en de wagenbouwers met spoed een alternatief programma bedacht moest worden. Gelukkig dacht iedereen mee en werd het zeer op prijs gesteld dat er zo goed gelet werd op de veiligheid van de wagenbouwers en de toeschouwers. Omdat de juryleden overdag onvoldoende gelegenheid hadden gehad om alle wagens te beoordelen, werd de prijsuitreiking uitgesteld tot na het Avondcorso. Dat zorgde voor een heel speciale finale van het festijn.  Claudia kijkt dan ook met een heel goed gevoel terug op de dag.

Corso Vollenhove©Johan Vis

Samen bouwen aan een levende traditie

In de aanloop naar de Corsoweek en in de week zelf maken Claudia en haar collega’s lange dagen. Maar het Corso is dat waard: het in leven houden van deze traditie samen met meer dan 250 vrijwilligers van de V.V.V.V. en met de 11 wagenbouwgroepen geeft zoveel voldoening en energie.  Samen een wagen bouwen is een creatief proces dat mensen verbindt. Jong en oud zijn heel actief betrokken bij het bouwen en rijden van de wagens. Jongeren krijgen de ruimte van de ouderen om invulling te geven aan het bouwproces. Alle bouwers merken dat het Corso meebeweegt met de maatschappij. Zo worden er nieuwe technieken gebruikt om de steeds groter wordende wagens te bouwen. De V.V.V.V. probeert daarin ook te faciliteren. Dit jaar bood de V.V.V.V. een lascursus aan waarvoor zich bijna 50 mensen aanmeldden, jong en oud en van verschillende genders.

Claudia zet zich met hart en ziel in voor het in stand houden van deze traditie en doet dat met heel veel plezier. Mede dankzij vrijwilligers als Claudia, blijven onze tradities in leven!

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers