Erfgoedvrijwilliger in beeld: Jeroen Zwier

Naam: Jeroen Zwier
Leeftijd: 55
Woonplaats: Hengelo
Vrijwilliger bij: De Oudheidkamer Twente, Museum Hengelo en Museumboerderij De Wendezoele
Werkzaamheden: Archiefwerkzaamheden en het onderhoud van de tuinen

Jeroen Zwier (55) is een erfgoedvrijwilliger pur sang. Hij werkt niet op één, niet op twee, maar op drie plekken als vrijwilliger. “En online werk ik ook nog mee aan een paar projecten!”

De Oudheidkamer Twente, Museum Hengelo en Museumboerderij De Wendezoele. Op al die plekken is Jeroen Zwier een bekend gezicht. Voor de eerste twee organisaties houdt hij zich bezig met archiefonderzoek en het digitaliseren van het archief. Bij de Museumboerderij doet hij het onderhoud van de tuinen. In totaal is hij er iedere week zeker tien uur aan kwijt. “Maar ik zou er al mijn dagen mee kunnen vullen.”

Stamboomonderzoek

Flink wat jaren geleden kwam Jeroen erachter dat hij het ontzettend leuk vindt om met archieven te werken. “Ik ben in 2013 gestart met het onderzoek naar mijn voorouders. Ik was geïnspireerd door het tv-programma Verborgen Verleden. Aan de hand van een website, heb ik een stamboom kunnen opzetten,” vertelt hij. Daarop besloot hij op zoek te gaan naar een plek waar hij ook anderen zou kunnen helpen met dit werk. Zo kwam hij zes jaar geleden bij de Oudheidkamer en Museum Hengelo terecht.

Vrijwilliger Jeroen Zwier verdiept zich in documenten

“De omgang met mensen in combinatie met het verwerken van gegevens van vroeger, zodat mensen weer gebruik kunnen maken van die informatie,” dat is waar Jeroen al het vrijwilligerswerk voor doet. “Dat materiaal moet niet in depots blijven liggen, dan wordt het vergeten of gaat het kapot.” Het is dus cruciaal dat er vrijwilligers zijn zoals Jeroen die dit werk op zich nemen – anders zou het niet gebeuren.

Netwerk

Jeroen is, naast zijn vrijwilligerswerk, werkzaam in de ouderenzorg voor een paar uur in de week. Het liefst zou hij een baan vinden in het erfgoedveld, omdat hier zijn passie ligt. Met zijn vrijwilligerswerk bouwt hij hiervoor een netwerk op en hij hoopt dat dit op den duur misschien z’n vruchten afwerpt.

Werving

Hoe is Jeroen op deze drie plekken terechtgekomen? “Dat is eigenlijk wel apart. Allemaal via Facebook.” Hij reageerde op de oproepen van de organisaties dat ze vrijwilligers zochten en in alle drie de gevallen volgde een gesprek. Vrij snel daarna kon Jeroen aan de slag. “Ik ging er helemaal blanco naar toe, maar wel met het idee van: dit wil ik heel graag. Dit is mijn hart en ziel.”

Jeroen gelooft dan ook dat Facebook en andere sociale media heel belangrijk zijn voor een erfgoedinstelling. “Het is een goede manier om met jongeren in contact te komen.” En het aantrekken van jongeren is cruciaal voor het voortbestaan van de organisaties waar hij vrijwilligerswerk doet. “Ik ben ervan overtuigd dat er genoeg jongeren te vinden zijn die dit werk leuk vinden,” zegt hij. Maar: dan moeten ze de organisatie wel weten te vinden. Daarvoor is externe communicatie heel belangrijk, meent Jeroen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers