Erfgoedvrijwilliger in beeld: Petra Stokvisch

Naam: Petra Stokvisch
Leeftijd: 42
Woonplaats: Ommen
Vrijwilliger bij: Nationaal Tinnen Figuren Museum Ommen
Werkzaamheden: Educatie

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is gevestigd in het oude stadhuis van Ommen dat dateert uit 1828. Op deze prachtige locatie aan de Overijsselse Vecht worden we ontvangen door Petra Stokvisch (42) en haar vader, de voorzitter van het museum. We gaan zitten aan de educatietafel waar kinderen in het museum de handen uit de mouwen kunnen steken door tinnenfiguurtjes te schilderen. Ze vertelt dat ze zo’n 8 jaar geleden via haar vader het vrijwilligerswerk is ingerold. “Ik heb nogal een sterke mening en geef graag advies, zo’n iemand konden ze wel gebruiken in het museum”, lacht Petra. Ze begon met de marketing en PR en nu is ze verantwoordelijk voor het opzetten van de educatieprojecten in het museum.

Een echte verbinder

Enthousiast vertelt Petra over de 4 educatieprojecten van het museum: Van wie is de kist, Romeinen, Middeleeuwen en Napoleon. Allemaal lessen waarbij kinderen op een speelse wijze kennis kunnen maken met de lokale- én wereldgeschiedenis aan de hand van de tinnenfiguren en diorama’s in het museum. Voor de meeste van deze lessen was Petra verantwoordelijk voor de coördinatie. Daarnaast had zij veel ideeën over hoe de projecten nieuw leven in geblazen kon worden. “Contacten leggen zodat we samen iets moois kunnen maken is iets wat ik het liefste doe. Ik ben een echte verbinder”. Zo legt Petra voor alle educatieve programma’s contact met de scholen in Ommen zodat de lessen ook daadwerkelijk wat toevoegen aan het onderwijs en aanslaan bij de scholen.

Vuurtje aangewakkerd

Petra komt oorspronkelijk uit de verzekeringswereld en had aanvankelijk weinig interesse voor geschiedenis en erfgoed. Het vrijwilligerswerk bij het museum wakkerde echter een vuurtje aan; ze besloot het over een andere boeg te gooien en om een opleiding tot cultuurcoördinator (ICC-er) te volgen. Dit leverde een nieuwe baan op: naast het vrijwilligerswerk is Petra sinds 3 jaar cultuurcoördinator voor de basisscholen uit de gemeente Ommen.

Wat Petra fascineert is de vraag welke media je het beste kunt inzetten om de schat aan informatie die ze in het museum hebben over te brengen aan de schoolkinderen. Corona bracht daarbij nieuwe uitdagingen met zich mee: de vrijwilligers konden niet worden ingezet en tegelijkertijd wil je ook niet dat alles alleen op school en/of digitaal aangeboden wordt. Het blijven ‘ervaren’ van het museum blijft noodzakelijk: “Daarvoor sta ik steeds in contact met het onderwijs om daarover te sparren zodat we gezamenlijk kunnen kijken wat het beste werkt. Uiteindelijk doe je het voor de kinderen. Mijn doel is dat ze niet denken wat is dit een suf museum, maar: daar wil ik nog eens naar toe!”

Vrijwilligers gezocht

Het museum is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Er is onder andere ruimte voor een secretaris in het bestuur en ook worden educatievrijwilligers gezocht. Petra laat weten, iedereen die het leuk vind om verhalen te vertellen en over te brengen van harte welkom is. Voorkennis is niet nodig. Als we Petra vragen waarom zij anderen zou aanraden vrijwilligerswerk te doen antwoord ze; ‘”je werkt aan verruiming van je kennis. Dingen waarvan je eerst denkt daar heb ik geen interesse voor. De geschiedenis gaat echt leven. Daarnaast heeft het ook iets betekent voor mijn netwerk; het werd er een stuk groter van.” Lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te doen bij het museum en om eens in gesprek te gaan met Petra? Neem dan contact op via welkom@tinnenfigurenmuseum.nl

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers