Volle bak bij cursus Omgaan met objecten in Historisch Museum Vriezenveen

Op 13 december organiseerde het Erfgoedplatform Overijssel in samenwerking met De Museumfabriek weer een training ‘Omgaan met Objecten’. Dit keer kwam cursusleidster Astrid Hage op bezoek in Historisch Museum Vriezenveen. Met meer dan 25 deelnemende vrijwilligers zat de zaal tot de nok toe gevuld en was de middag een succes.

De training

Aan de hand van voorbeelden vertelde Astrid Hage over het verantwoord omgaan met kwetsbare en kostbare voorwerpen in erfgoedcollecties. Wat is de invloed van licht vocht en temperatuur? Hoe bewaar je textiel en schilderijen? En hoe voorkom je schimmels, craquelé en andere beschadigingen aan je museale objecten?

Tijdens de middag kwamen thema’s als klimaatbeheersing, hantering, nummering, schoonmaak, vervoer en opslag aan de orde. Daarbij was uitgebreid ruimte voor vragen uit de zaal, bijvoorbeeld over het bewaren van metalen objecten.

Interesse in deze training bij jou in de buurt?

Ook in 2024 wordt de training ‘Omgaan met Objecten’ weer verschillende keren kosteloos aangeboden aan Overijsselse erfgoedvrijwilligers. Dit kan ook op locatie bij jou in de regio.

Erfgoedcoach Marjanne Romkes-Foppen vertelt: ,,We merken dat Overijsselse erfgoedvrijwilligers het fijn vinden als deze training ook op een locatie in de buurt kan worden gevolgd. En dat soms behoefte is aan maatwerkadvies. Hier werken we graag aan mee. Zo is Astrid afgelopen jaar in Vriezenveen en Vollenhove langs geweest om vrijwilligers in de regio te helpen bij het omgaan met de objecten in hun collectie. Hierbij was het mooi om te zien hoe vrijwilligers van verschillende instellingen ook elkaar ontmoeten en tips uit eigen ervaring delen. “

Is binnen jouw erfgoedinstelling behoefte aan meer informatie en praktische handvaten bij het bewaren van (museale) objecten? Of heb je de basistraining gevolgd en ben je op zoek naar meer specifiekere ondersteuning? Neem gerust contact op met erfgoedcoach Marjanne Romkes-Foppen van het Erfgoedplatform Overijssel. En wie weet komt Astrid in 2024 langs om jullie verder te helpen!

Houd aankomende trainingen ook onze agenda in de gaten.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers