18 april – Werelderfgoeddag

Vandaag is het Werelderfgoeddag! De dag staat ook wel bekend als ‘World Heritage Day’ of ‘International Day for Monuments and Sites’. Het doel van deze dag is het bewustzijn over de diversiteit en kwetsbaarheid van ons cultureel erfgoed te vergroten. Ook is op deze dag speciaal aandacht voor de inspanningen die nodig zijn voor de bescherming en het behoud van erfgoed wereldwijd.

Achtergrond

Sinds 1982 vindt op 18 april ‘Werelderfgoeddag’ (World Heritage Day) plaats. Deze dag is een initiatief van ICOMOS, de Internationale Organisatie tot Bescherming van Monumenten en Sites. Sinds 1983 wordt de dag officieel erkend door UNESCO.

Elk jaar heeft Werelderfgoeddag een thema. Het thema van dit jaar is ‘Heritage Changes’ (‘Erfgoed verandert’). Met bijzondere aandacht voor de invloed van klimaatverandering op cultureel erfgoed. Hoe gaan organisaties die cultureel erfgoed beheren bijvoorbeeld om met stijgende temperaturen, steeds extremer wordende weersomstandigheden en de vraag naar verduurzaming?

Erfgoed in Overijssel

Onze provincie huisvest een prachtige variatie aan immaterieel en materieel erfgoed. Denk voor immaterieel erfgoed bijvoorbeeld aan het molenaarsambacht, de vele paastradities zoals de paaskearls in Ootmarsum en de paasvuren in de provincie of bij materieel erfgoed aan de prachtige kerken en landgoederen die onze regio rijk is.

Vandaag is het niet alleen de dag waarop cultureel erfgoed wordt gevierd, maar ook de dag om alle vrijwilligers die zich inzetten voor dit erfgoed in het zonnetje te zetten. Wil je inspirerende verhalen lezen over deze vrijwilligers? Bekijk dan onze verhalenbank.

Ben je op zoek naar een specifieke vereniging of organisatie die zich bij jou in de buurt bezig houdt met ons waardevolle erfgoed? Bekijk dan de pagina met Erfgoedorganisaties.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers