800 jaar Hanze: Hanzejaar 2023

2023 is het Hanzejaar. Van 1 april tot en met 31 december worden in negen Hanzesteden in Nederland evenementen georganiseerd om 800 jaar Hanze gedachtegoed te vieren. De steden vieren niet alleen het verleden, maar kijken ook naar vandaag en de toekomst en hoe deze samenkomen. Het doel is om een basis te leggen voor maatschappelijk relevante samenwerking in de toekomst. Het Hanzenetwerk in Nederland wordt erdoor versterkt.

Het centrale thema van het Hanzejaar is het ontmoeten van de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor. Dit decor is bijvoorbeeld een historische binnenstad waar een modern food evenement wordt georganiseerd.

Activiteiten

De negen Hanzesteden, Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle, organiseren dit jaar allerlei activiteiten en evenementen rond het thema van het Hanzejaar. Van stadswandelingen tot lezingen en historische markten. Dit alles tegen het historische decor van de steden. De activiteiten zijn gericht op inwoners van de Hanzesteden, bezoekers en de ondernemers.

Deventer

In Deventer begint het Hanzejaar in april 2023 onder de noemer ‘What the H*nze?!’ Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal pakt uit met een multimediaal spektakel in de Oude Mariakerk, een Hanze podwalk door de binnenstad, een internationale tentoonstelling in Museum De Waag en een replica van de beroemde valsemuntersketel. Voor jongeren komt er een middeleeuws minifestival op de Worp en een educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs. Alle informatie over het Hanzejaar in Deventer is te vinden op hanzejaardeventer.nl.

Wil je meer weten over het Hanzejaar en alle activiteiten?

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers