Cursus ‘Omgaan met Objecten’

Datum: 14 juni 2023
Tijd: 13:30 - 17:30 uur
Locatie: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede

In vrijwel ieder museum of historische collectie staan voorwerpen, oftewel ‘objecten’, centraal. Zij worden getoond in tentoonstellingen en vertellen een verhaal over wie wij zijn en hoe wij denken over onszelf en de wereld om ons heen. Deze objecten zijn ons materieel erfgoed dat we voor de toekomst willen bewaren.

Het behouden van objecten is een vak apart waar heel wat kennis bij komt kijken. Uiteindelijk is alles vergankelijk, maar hoe kun je dit proces zoveel mogelijk vertragen? Wat is de invloed van licht, vocht en temperatuur? Waardoor vergeelt linnen en hoe ontstaat craquelé? En hoe hanteer je breekbaar porselein of vervoer je schilderijen?

Aan de hand van voorbeelden uit eigen collectie vertelt collectiebeheerder Astrid Hage van De Museumfabriek over het verantwoord omgaan met kwetsbare en kostbare voorwerpen. In de cursus/voorlichting komen de thema’s klimaat, hantering, nummering en opslag aan de orde.

De workshop is bestemd voor vrijwilligers uit de provincie Overijssel. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar aanmelden is wel verplicht. Dit kan via onderstaande knop.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers