Cursus roerend erfgoed

Tijd: 13:00 - 15:00 uur
Locatie: Amersfoort, Online

Wil jij meer weten over het erfgoedstelsel en de wettelijke kaders omtrent roerend erfgoed? Meld je dan aan voor de cursus Roerend Erfgoed van de Erfgoed Academie. Deze cursus biedt in drie bijeenkomsten essentiële kennis en inzichten over roerend erfgoed. De cursus is gericht op medewerkers musea, beheerders en eigenaren van roerend erfgoedcollecties en ambtenaren gemeentes en provincies die de zorg hebben voor musea in hun gebied, om zo bij te dragen aan behoud en beheer van roerend erfgoedcollecties.

Wat is roerend erfgoed?

Onder de term roerend erfgoed verstaan we alle erfgoedstukken die verplaatsbaar zijn. Denk hierbij aan een collectie van schilderijen, oud meubilair of oude voertuigen, maar ook kleinere stukken als kleding, juwelen, documenten en foto’s horen in de categorie roerend erfgoed. Een grote kans dus dat ook jouw erfgoedorganisatie roerend erfgoed in beheer heeft. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit erfgoed goed behouden en bewaard blijft? Welke wettelijke regels zijn er en hoe kun je samenwerken met de gemeente of andere partners om jullie roerend erfgoed duurzaam te bewaren en onderhouden? Antwoord op deze vragen krijg je in deze cursus.

Wat je moet weten over deze cursus?

Deze cursus heeft als doel om kennis over roerend erfgoed te vergroten, zowel voor medewerkers van (lokale) overheden en musea, als voor overige erfgoedprofessionals. Je krijgt inzicht in het complexe stelsel, effectief beheer, en het bijdragen aan het duurzame behoud van roerend erfgoed. We behandelen de wettelijke kaders, het erfgoedstelsel en de betrokken partijen, evenals de kerntaken, actuele vraagstukken en dilemma’s op beleids- en uitvoeringsniveau.

Met de kennis die je in deze cursus leert kun je roerend erfgoed effectiever beheren en behouden. Daarnaast ontwikkel je de vaardigheden om de wettelijke kaders toe te passen, bestuurders te informeren en effectief samen te werken met verschillende partners. De cursus bevordert een verantwoordelijke houding ten opzichte van roerend erfgoed, zowel binnen als buiten museale context, en moedigt samenwerking met niet-museale beheerders aan. Om zo bij te dragen aan duurzaam behoud en toegankelijkheid van roerend erfgoedcollecties.

Programma

De cursus bestaat uit twee online bijeenkomsten en één live bijeenkomst in Amersfoort.

-22 november van 13:00 tot 15:00, online: Het stelsel Roerend Erfgoed
Met Robert Verhoogt, senior beleidsmedewerker OCW en Lianne Macke, adviseur Roerend Erfgoed, RCE.

-29 november van 13:00 tot 15:00, online: De kerntaken Roerend Erfgoed
Met Alexandra van Kleef, programmaleider collecties buiten musea, RCE, en Simone Vermaat, senior collectieadviseur/conservator RCE.

-13 december van 10:00 tot 14:00 in Amersfoort: Uitdagingen en Actualiteiten voor de sector

Tijdens deze live bijeenkomst komen verschillende onderwerpen aan bod:

  1. Digitalisering, thesauri en Linked Open Data: Ruben van Schalk, RCE
  2. Erfgoedparticipatie: Leonie Wingen, adviseur Erfgoedparticipatie, RCE
  3. Duurzaamheid en klimaatverandering: expert NTB
  4. Musea in zwaar weer: expert NTB
  5. Musea in conflictsituaties: met Eric Kleijn, senior-adviseur bescherming van cultureel erfgoed in conflictgebieden bij UNESCO
  6. De Lamo en de vervreemdingsprocedure: met Jo’Anne van Ooijen, jurist en kunsthistorica, adviseur erfgoedorganisaties

Aanmelden

Deze cursus is gratis bij te wonen door de subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Maar let op, heb je je wel ingeschreven maar kun je toch niet deelnemen? Meld je dan uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus af, anders wordt er een bedrag van €150 in rekening gebracht.

Wil jij meedoen aan de cursus? Meld je dan snel aan!

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers