Slotevent Maand van het digitaal erfgoed – UITGESTELD

Datum: 26 november 2021
Tijd: 13:00 - 18:00 uur
Locatie: Bibliotheek Utrecht, Neude 11, 3512 AE Utrecht

Op vrijdag 26 november 2021 sluit Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) de Maand van het digitaal erfgoed af met een slotevent in Utrecht. Hier wordt ingegaan op de maatschappelijke rol die erfgoed- en cultuurinstellingen met gedigitaliseerd erfgoed kunnen spelen. Het event vindt plaats in samenwerking met Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur en Podiumkunst.net.

Programma

In het plenaire gedeelte geven José van Dijck, universiteitshoogleraar media en digitale samenleving bij de Universiteit Utrecht, en Anton Cruysheer, manager erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht, ieder een introductie op het centrale thema: de maatschappelijke rol die erfgoed- en cultuurinstellingen met gedigitaliseerd erfgoed kunnen spelen. Ook geven een paar eindgebruikers een inkijkje in hoe ze digitaal erfgoed inzetten voor hun werk en welke verwachtingen ze daarbij hebben. Vervolgens vertalen we in groepen deze ervaringen en inzichten naar de eigen werkpraktijk.

Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe kunnen we de digitalisering van erfgoed inzetten voor een breder gebruik ervan, op een onafhankelijke, diverse en participatieve manier? Welke rol  spelen erfgoed- en cultuurorganisaties in de huidige platformsamenleving, waarin platformen als Google, Amazon, Facebook en Apple een dominante rol hebben? En waar liggen kansen voor ons in het netwerk om stappen te zetten in wat wij de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed noemen.

Voor wie

Het slotevenement is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekszaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.

Praktische informatie

Het slotevent start om 13:00 uur en de afsluitende borrel eindigt rond een uur of 18:00. Je bent vanaf 12:00 uur welkom in de Bibliotheek Utrecht, Neude 11, 3512 AE Utrecht, op 10 minuten lopen vanaf station Utrecht.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers