Als vrijwilliger of medewerker in de erfgoedsector speel jij een onmisbare rol in het beschermen van ons culturele erfgoed tegen allerlei risico’s. In 2025 organiseren verschillende provinciale erfgoedhuizen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, restauratoren en andere (ervarings)deskundigen de webinarreeks ‘Collectie in Bewaring’. Dit is bedoelt voor iedereen die een collectie (heemkunde, museum, archief, etc.) beheert in Nederland of in de Overzeese gebieden. Zowel vrijwilligers, beroepskrachten als privé-eigenaren. Aan het eind van de reeks heeft jouw organisatie de handvaten om goed voorbereid erfgoed te beschermen. Tijdens vijf online bijeenkomsten komen diverse onderwerpen aan bod.
Webinar 1 Veiligheidszorg voor Collecties – Bescherm je Erfgoed
18 maart 14:00-16:00 uur (inloop 13:50 uur)
Dit eerste webinar biedt je inleiding in veiligheidszorg voor collecties. Je maakt kennis met allerlei onderdelen van veiligheidszorg en komt erachter hoe je je collectie kunt beschermen tegen allerlei risico’s. Daarnaast ga je met elkaar in gesprek! Welke ervaringen heb jij en aan welke oplossingen denk jij? Ze geven praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt. Je ontdekt waarom het beschermen van je collectie niet alleen gaat om het voorkomen of beperken van schade. Iedereen die betrokken is bij de collectie, zoals medewerkers en vrijwilligers, beveiligers, directie en bestuursleden spelen een rol. Kortom: veiligheidszorg is een gezamenlijke taak!
Heb je al een vraag over het onderwerp van dit webinar? Laat jouw vraag dan vóór 10 maart achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan jouw vraag in de presentatie.
Webinar 2 Introductie op de tien schadefactoren
16 april 14:00-16:00 uur (inloop 13:50 uur)
Tijdens het tweede webinar maak je kennis met de tien schadefactoren voor een collectie. Je krijgt inzicht in de invloed van omgevingsfactoren op je collectie en de gevoeligheid van verschillende materiaalsoorten. Ook laten ze je zien hoe je collectiebedreigende risico’s kunt herkennen en hoe je preventieve maatregelen hiervoor kunt nemen.
Heb je al een vraag over het onderwerp van dit webinar? Laat jouw vraag dan vóór 8 april achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan jouw vraag in de presentatie.
Webinar 3 Risicoanalyse voor je collectie
22 mei 2025, 14:00-16:00 uur (inloop 13:50 uur)
Dit webinar begint met een introductie over risicomanagement. Wat is het? En wat is een risicoanalyse? Daarna worden de stappen van het risicomanagementproces uitgelegd. Aan de hand van een casestudie doorlopen we de stappen van context en waardering via identificatie en analyse van risico’s tot prioriteiten en mogelijkheden om risico’s te verkleinen. Al doende maken we kennis met de methodiek en verlagen we de drempel om risicoanalyse in de eigen organisatie toe te passen. Bij deze webinar is het de bedoeling dat je met twee mensen uit je organisatie (achter één pc/laptop/tablet) deelneemt.
Heb je al een vraag over het onderwerp van dit webinar? Laat jouw vraag dan vóór 18 april achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan jouw vraag in de presentatie.
Webinar 4 Risicoanalyse voor je organisatie
Najaar 2025
Meer informatie volgt.
Webinar 5 Het collectiehulpverleningsplan
Najaar 2025
Meer informatie volgt.
Praktische informatie
Je meldt je aan per webinar. Een paar dagen vóór de online bijeenkomst ontvang je een link waarmee je kunt deelnemen. Deelname aan de webinars is gratis. De webinars zijn los van elkaar te volgen én zijn later online terug te kijken. Ook worden er handige posters en wegwijzers ontwikkeld waarop je veel van de gedeelde informatie terug kunt lezen
Toegankelijkheid
Heb je een vraag over de toegankelijkheid van het online programma? Neem dan contact op met Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant): heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl / 06-52789396.
Vragen?
Heb je een vraag over de webinarreeks? Neem dan contact op met Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant): heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl / 06-52789396.
NB De webinars worden opgenomen. Wil jij niet in beeld komen? Zet dan bij binnenkomst in de online omgeving je camera uit.