Beste boek van Overijssel 2022

Zeven non-fictieboeken en drie fictieboeken maken dit jaar kans op de titel ‘Beste boek van Overijssel 2022’. De jury kiest uit beide categorieën één winnaar. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvangen de winnaars prijzengeld. Het beste boek van Overijssel wordt georganiseerd door Rijnbrink.

Overijssels erfgoed

Onder de genomineerde non-fictieboeken zijn er verschillende met een nadruk op Overijsselse erfgoed. ‘Van Veerallee naar Katerveer: Een Zwolse geschiedenis‘ geschreven door Wim Coster, vertelt een verhaal van prehistorie naar nu, van bodem en landschap, van bouwen, wonen en bedrijvigheid, van strijd, streven en ontspanning. ‘Ons Tuindorp‘ van Marco Krijnsen en Homme Martinus draait om het 110-jarige geschiedenis van tuindorp ‘t Lansink te Hengelo. ‘Den Aalshorst: levensverhaal van een landgoed‘ van Jan ten Hove laat zien dat Den Aalshorst anno nu een levend geschiedenisboek is.

Stien Eelsingh: expressionist van Staphorst‘ van Mieke Mulders en ‘Wij waren supermannen‘ geschreven door Machlien Vlasblom vertellen twee hele verschillende verhalen over historische personen uit de twintigste eeuw. Verder krijgen maatschappelijke aspecten een podium in de boeken ‘Bankier in maatschappelijk nut: leven en nalatenschap van Frans Walkate (1866-1943)‘ van Geraart Westerink en ‘Gisteren is nodig om morgen te begrijpen‘ van Huib Akihary over de Molukse gemeenschap in Deventer.

Prijsuitreiking

Op woensdagavond 16 november 2022 vindt de prijsuitreiking plaats in filmtheater MIMIK in Deventer. Er staat een mooi programma waarin de liefde voor het Overijsselse boek centraal staat. De prijsuitreiking is bij te wonen in het theater én te bekijken via een live uitzending.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers