Kans maken op €15.000 voor jouw erfgoedorganisatie? Doe mee aan de Nationale Vrijwilligersprijzen 2024!

Tussen 1 december 2023 en 29 februari 2024 kun je met jouw organisatie meedoen aan de Nationale Vrijwilligersprijzen 2024! Je doet mee door in een vlog uit te leggen waarom het doen van vrijwilligerswerk bij jullie organisatie zo mooi en leuk is en maakt kans op de hoofdprijs van €15.000 óf een van de andere prijzen.

De Nationale Vrijwilligersprijzen 2024

De Nationale Vrijwilligersprijzen worden elk jaar georganiseerd om vrijwilligersorganisaties en de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Vrijwilligersorganisaties doen mee door een kort filmpje in vlog-stijl te maken. De jury bekijkt alle inzendingen en maakt een selectie van de beste vlogs. De selectiecommissie kijkt naar de emotie, klein en groot. Welk verhaal gaat onder de huid zitten en wat raakt de deelnemer (én de vrijwilliger!) in het vrijwilligerswerk. De commissie selecteert op de kwaliteit van het verhaal, NIET op kwaliteit van het filmpje. Uit deze selectie wordt uiteindelijk een winnaar gekozen.

De winnaar ontvangt een prijs van €15.000 voor de eigen organisatie en vrijwilligers. De overige geselecteerden ontvangen een kleinere prijs.

In 2024 is er niet één winnaar, maar worden de organisaties in verschillende categorieën, bijvoorbeeld natuur, cultuur, zorg en sport, verdeeld. Daarmee is er voor alle soorten van vrijwilligersorganisaties meer winstkans!

Documentaire en video portretten

De vlog die jullie organisatie maakt om in te zenden voor de Nationale Vrijwilligersprijzen kun je niet alleen voor deze prijs gebruiken, maar ook verspreiden onder de achterban, publiceren op sociale media, in de nieuwsbrief of posten op jullie website. Hiermee maak je jouw organisatie meer zichtbaar en komen de vrijwilligers onder de aandacht.

Als de selectiecommissie jouw organisatie nomineert, wordt jouw organisatie opgenomen in een documentaire over het doen van vrijwilligerswerk. Ook maakt de organisatie van de Nationale Vrijwilligersprijzen een professioneel videoportret van jullie organisatie. Deze kun je, net als je zelfgemaakte vlog, gebruiken om meer bekendheid te genereren of nieuwe vrijwilligers te werven.

Bekijk de documentaire van 2023 hieronder:

Gratis vlogworkshops

Wil je wel meedoen aan de Nationale Vrijwilligersprijzen 2024, maar heb je geen flauw idee hoe je een vlog in elkaar zet? Niet getreurt! Er worden in de komende maanden vier vlogworkshops gegeven om je op weg te helpen. De workshops worden gegeven door Ramon Masius en Chulah Berkowitzt.

De workshops zijn gratis te bezoeken, maar aanmelden is wel verplicht.

1 november 2023, om 19:30-21:30 online – aanmeldlink
28 november 2023, om 13:00-16:00 live in Utrecht – aanmeldlink
19 december 2023, om 19:30-21:30 online – aanmeldlink
23 januari 2024, om 19:30-21:30 online – aanmeldlink

Meedoen door je vlog in te zenden

Is jouw vlog af en wil je er een inzenden? Houd er dan rekening mee dat de vlog aan de volgende eisen moet voldoen:

 • Door dit format te gebruiken, heb je een leidraad om de vlog te maken.
 • Vul het format voor jezelf in als hulpmiddel bij het maken van je vlog. 
 • Het maakt niet of je het format wel/niet gebruikt. Wat wel uitmaakt, is of je in je vlog vertelt wat jullie raakt in jullie vrijwilligerswerk. Hier wordt immers op gejureerd. 
 • De vlog is niet langer dan 1 minuut!  
 • De filmkwaliteit van een telefoon is prima.
 • Let op dat je rechtop filmt. Houd je telefoon dus rechtop tijdens het filmen. 
 • Je hoeft dus niet te gaan monteren of andere interviews/shots er tussendoor te plakken. Het gaat om jouw verhaal. 
 • Vraag vooraf toestemming aan anderen die in beeld komen. 

Naast het insturen van je vlog via Whatsapp, mail of WeTransfer stuur je ook de volgende informatie mee:

 • Naam organisatie
 • Adres, postcode en plaats organisatie
 • Naam contactpersoon
 • Telefoonnummer contactpersoon
 • E-mailadres contactpersoon
 • Website organisatie

Let op! Inzenden kan tot 29 februari .

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers