Historisch Hasselt nu in geuren en kleuren te beleven met unieke Geurwandeling

Van de geur van turf en buskruit tot hooi en schepenkalk: de nieuwe geurwandeling Hasselt laat je op een unieke manier kennismaken met de geschiedenis van Hanzestad Hasselt. De geurwandeling Hasselt zorgt voor een unieke belevenis. Door het lopen van deze wandeling en het ruiken aan kruiden en bloemenextracten ontdek je een stukje geschiedenis van Hanzestad Hasselt. Bepaalde geuren brengen je terug in de tijd.

Ruik aan de geschiedenis

Maak kennis met geuren zoals turf (brandstof), buskruit (daarmee werd geschoten), wierrook (kerk), teer en hout (scheepsbouw), hooi (stadsboerderijen), schelpenkalk (kalkbranderij) en meer. De geurwandeling door Hasselt staat beschreven in een gedetailleerde gids met een routekaart en geurzakjes. De geurwandeling is leuk voor jong en oud en ook geschikt voor blinden en slechtzienden.

Ontwikkeling van de geurroute

De geurroute is ontwikkeld door kunstenares Sanne Vaassen uit Maastricht en historicus Girbe Buist uit Zwolle in opdracht van de gemeente Zwartewaterland voor het Hanzejaar 2023. De geurroute is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Zwartewaterland en de Provincie Overijssel en was één van de genomineerden van Erfgoed Sterren in de categorie Sociale Kwaliteit.

Met Erfgoed Sterren willen de provincie Overijssel en Het Oversticht laten zien hoe erfgoed kan bijdragen aan huidige maatschappelijke en ruimtelijke opgaven. De campagne is erop gericht de samenleving hierbij te betrekken door mensen realistische, uitvoerbare en inspirerende initiatieven te laten indienen en vervolgens deze initiatiefnemers te helpen om tot realisatie te komen. Bij Erfgoed Sterren staan het bijdragen aan huidige opgaven en de mensen achter het initiatief centraal. Meer informatie over Erfgoed Sterren vind je hier.

Meedoen aan de geurwandeling

De geurwandeling kost €9,50 en is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt, ’t Suikerhoekje en Lokaal 5 in Hasselt en bij Van der Velde in de Broeren in Zwolle.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers