Inzendingen European Heritage Awards geopend

Tot 13 oktober is het mogelijk projecten in te dienen voor de internationale European Heritage/ Europa Nostra Awards 2024. Vrijwilligers, architecten, ambachtslieden, erfgoeddeskundigen, openbare en particuliere instellingen en lokale gemeenschappen worden opgeroepen hun successen te delen.

Waardering voor uitblinkende erfgoedprojecten

De European Heritage / Europa Nostra Awards belichten en promoten veelbelovende erfgoedinitiatieven die uitblinken in het behouden, beheren en presenteren van materieel en immaterieel cultureel erfgoed. De Awards geven goede voorbeelden een podium, stimuleren de grensoverschrijdende uitwisseling van kennis en ervaring en moedigen andere initiatieven aan om hetzelfde te doen.

Je kunt een project inzenden voor de volgende categorieën:

  • Restauratie en Adaptief Hergebruik (Conservation & Adaptive Reuse)
  • Onderzoek (Research)
  • Educatie, Training en Vaardigheden (Education, Training & Skills)
  • Maatschappelijke Betrokkenheid en Bewustmaking (Citizens Engagement & Awareness-raising)
  • Erfgoed Kampioenen (Heritage Champions)

Maximaal 30 opmerkelijke erfgoedprestaties uit heel Europa worden bekroond. Daarvan zullen 5 winnaars een Grand Prix ontvangen met een daaraan verbonden geldbedrag van €10.000. Ook wordt de jaarlijkse publieksprijs The Public Choice Award uitgereikt, het resultaat van een Europese verkiezing door Europa Nostra georganiseerd.

Inzenden

De deadline voor het inzenden van een project is 13 oktober 2023. Voor meer informatie en het invullen van het online aanmeldingsformulier kijk op: www.europeanheritageawards.eu. Op vrijdag 15 september 2023 organiseert Europa Nostra een webinar: ‘How to prepare an application for the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2024’. Registreren kan via deze link.

Project Erfgoed Gezocht winnaar 2022

In 2022 mochten Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden, Faculteit der Archeologie, de European Heritage Award / Europa Nostra Award in ontvangst nemen met het citizen science project Erfgoed Gezocht. Tijdens dit project zochten vrijwillige burgerwetenschappers aan de hand van hoogtekaarten naar grafheuvels op de Veluwe. Lees meer hierover in het nieuwsbericht uit juni 2022.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers