Huis voor de Kunsten Limburg maakte in samenwerking met Erfgoedvrijwilliger.nl een informatieve video over het belang van collectieregistratie voor erfgoedinstellingen. Ook worden tips gegeven aan erfgoedvrijwilligers die voor onderzoek informatie over de collecties zoeken.

Het belang van collectieregistratie

Het goed registeren van een museale collectie is van groot belang. Een goede registratie zorgt ervoor dat collecties bewaard kunnen worden voor de toekomst. Wat is er te vinden in de collectie, waar is dit te vinden en waar komt het vandaan? Ook is het belangrijk dat er een goede overzichtelijke collectieregistratie is voor de digitale gebruikers die van de collectie gebruik willen maken. Denk aan inwoners die naar hun eigen geschiedenis willen kijken of historici die onderzoek doen.

Een gestandaardiseerd collectieregistratiesysteem is essentieel voor een goede en bruikbare registratie. In deze systemen wordt vaak gebruik gemaakt van gestandaardiseerde termenlijsten. Over het gebruik van deze termenlijsten maakte Erfgoedhuis Zuid-Holland een informatieve video.

Meer informatie

Bekijk hier het filmpje over collectieregistratie van Huis voor de Kunsten Limburg

Educatieve video’s voor erfgoedvrijwilligers

Deze video is onderdeel van een project van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De verschillende erfgoedhuizen in Nederland leveren video’s aan met verdiepende informatie en praktische handvaten voor erfgoedinstellingen en -vrijwilligers. De video’s worden gedeeld op de website van Erfgoedvrijwilliger.nl en zijn daarnaast te vinden in de kennisbank van Erfgoedplatform Overijssel.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers