Nederlands boeren nu immaterieel erfgoed

Het boeren in Nederland is een oud gebruik dat door de eeuwen heen is doorontwikkeld heeft. De kennis die nodig is voor het bewerken van land, het omgaan met het klimaat en het inzetten van vee werd van generatie op generatie doorgegeven. Daarom behoort het boeren in de Nederlandse delta sinds maart 2023 officieel tot Nederlands immaterieel erfgoed.

Traditioneel vakmanschap en ambacht

Boeren maken al eeuwenlang gebruik van hun kennis over het landschap, de bodem en het klimaat waarin zij hun land bewerken. In welke seizoenen zij het beste kunnen zaaien en oogsten, maar ook welke gewassen het beste verbouwd kunnen worden. Niet alleen de gewassen, maar ook het vee vervult meerdere functies. Koeien, varkens, paarden, schapen, geiten, kippen en ganzen worden gebruikt voor hun eieren, melk en vlees, maar ook om onontgonnen gebieden te begrazen. Boeren gebruiken hun mest als voedingsstof voor de bodem. Al deze kennis en kunde is van generatie op generatie overgedragen. In de laatste decennia heeft de boer steeds vaker keuzes moeten maken: wat voor soort bedrijf wordt het? Van een multifunctioneel bedrijf is het boeren steeds eenzijdiger geworden.

Boeren als immaterieel erfgoed

Dit was voor een boer uit Epe de aanleiding om het boeren in de Nederlandse delta aan te melden als immaterieel erfgoed bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Volgens boer Ard Westerink is het belangrijk om de boerenkennis te behouden en bij de rest van Nederland bekend te maken. Volgens Westerink is kennis van dit erfgoed nodig om meer bewustzijn over het boerenleven te kweken. Ondanks dat het boerenbedrijf iets veranderd is, is de kennis over landschap, grond en klimaat nog steeds essentieel.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers