Nieuwe educatieve video over collectieregistratie

In het kader van het OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) project ontwikkelen de verschillende erfgoedhuizen in Nederland educatieve video’s voor erfgoedvrijwilligers. Onlangs is een nieuwe filmpje van Huis voor de Kunsten Limburg gepubliceerd over het thema collectieregistratie.

Collectieregistratie

Huis voor de Kunsten Limburg vertelt in de video wat het belang is van collectieregistratie. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om te registreren wat zich allemaal in de collectie bevindt. Maar ook waar het te vinden is en waar de stukken vandaan komen. Dit is belangrijk om de stukken voor later te kunnen bewaren. Maar ook voor het doen van onderzoek met behulp van stukken in de collectie. Denk bijvoorbeeld aan inwoners van een regio die meer willen weten over hun familiegeschiedenis of de omgeving waarin zij wonen.

Een goede collectieregistratie maakt gebruik van gestandaardiseerde termenlijsten. Deze zorgen ervoor dat collecties in verschillende erfgoedinstellingen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld en met elkaar vergeleken kunnen worden.

Video’s in de kennisbank

Deze video’s zijn onderdeel van een project van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De verschillende erfgoedhuizen in Nederland leveren het komende half jaar video’s aan met verdiepende informatie en praktische handvaten voor erfgoedinstellingen en -vrijwilligers. De video’s worden gedeeld op de website van Erfgoedvrijwilliger.nl en zijn daarnaast te vinden in de kennisbank van Erfgoedplatform Overijssel. In de kennisbank zijn de video’s terug te vinden onder de kopjes Publiek > publiek en presentatie.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers