Onderzoek naar het slavernijverleden van Overijssel

Van de tabaksindustrie in Kampen tot de textielindustrie in Enschede. In heel Overijssel zijn sporen terug te vinden van slavernij. De IJsselacademie in Zwolle is gestart met een grootschalig onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel.

Omvangrijk onderzoek

In 2020 maakte Martin van der Linde, publiekshistoricus bij de IJsselacademie, al een eerste inventarisatie op basis van archiefonderzoek. Dat leverde veel informatie op. Maar om een compleet beeld te krijgen, moet er nog veel onderzoek gedaan worden. “Er liggen nog honderden archiefstukken uit de zeventiende tot en met negentiende eeuw die we graag onderzocht willen hebben”, stelt hij.

Nu al is duidelijk dat daarbij de tabaksindustrie in Kampen een grote rol zal spelen. Bijna de helft van de Kampenaren leefde in de negentiende eeuw van de fabricage van sigaren en pruimtabak. Ook met de textielindustrie in Twente zijn banden te vinden met het slavernijverleden.

Educatieproject

In 1863 werd de slavernij officieel afgeschaft, maar pas tien jaar later waren de slaven echt vrij. In 2023 wordt de afschaffing van de slavernij uitgebreid herdacht in Overijssel met onder meer een boek en een lesprogramma voor scholen. De IJsselacademie maakt dit samen met Comité 30 juni- 1 juli, educatief ontwerpbureau Komvoor en de Stichting Stil Verleden. Het lesprogramma wordt mede gefinancierd door de provincie Overijssel en het Fonds Cultuureducatie.

Lees hier meer informatie over het onderzoek en hoe u hier mogelijk aan kunt bijdragen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers