Online kennissessies sociale toegankelijkheid

Erfgoed is voor iedereen. Maar hoe zorg je er als erfgoedorganisatie voor dat iedereen zich ook echt welkom voelt binnen jouw organisatie, en dat iedereen mee kan doen met jouw activiteiten? Om je van tips te voorzien organiseert Erfgoedvrijwilliger.nl drie online kennissessies rond dit thema.

Wat is sociale toegankelijkheid?

In jouw erfgoedinstelling is iedereen welkom. Maar soms moet je voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ook zij volledig kunnen meedoen. Voorbeelden zijn de bereikbaarheid van jouw organisatie. Kan iemand met een rolstoel zich makkelijk binnen jouw gebouw bewegen? Is er toegang voor hulphonden? Al dit soort maatregelen zorgen voor sociale toegankelijkheid.

Drie kennissessies

Om erfgoedinstellingen bij dit onderwerp te ondersteunen organiseert Erfgoedvrijwilliger.nl samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie en Erfgoedhuis Zuid-Holland drie online kennissessies:

  1. Woensdag 19 april 15:30 tot 17:00 Introductie op Sociale toegankelijkheid
  2. Woensdag 10 mei 15:30 tot 17:00 Sociale Toegankelijkheid: ervaringsdeskundigen aan het woord
  3. Woensdag 31 mei 15:30 tot 17:00 Sociale Toegankelijkheid begint op je website

Programma

In de eerste kennissessie van 19 april geeft Elvera van Leeuwen van Stichting Oren en Ogen Tekort een introductie op het thema sociale toegankelijkheid. In de tweede sessie van 10 mei nemen verschillende organisaties het woord om praktijkervaringen te delen. Daarnaast spreken ervaringsdeskundigen met een beperking over hun bezoekerservaring of vrijwilligerswerk. In de laatste sessie van 31 mei ga je zelf met de opgedane kennis aan de slag. Je neemt jouw website kritisch onder de loep en brengt verbeteringen aan.

Aanmelden

De drie kennissessies zijn onafhankelijk van elkaar te volgen, maar het wordt aangeraden om ze alle drie bij te wonen. Op die manier krijg je een compleet beeld van sociale toegankelijkheid en een idee van de (mogelijke) verbeterpunten voor jouw organisatie.

Deelname aan de kennissessies is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers