Overijsselse molens in de prijzen

Op donderdag 12 oktober werd de Molenprijs 2023 uitgereikt. Twee Overijsselse molens vielen daarbij in de prijzen. De Lonneker Molen uit Lonneker werd met 10.646 stemmen van het publiek de nummer 2! Terwijl Molen den Oord in Ommen de derde plek behaalde met 6.130 stemmen.

Nieuwe ontvangstruimte voor de Lonneker Molen nu dichterbij

De molens die aan de Molenprijs meedoen dienden allemaal een ontwikkelingsplan in voor hun molen. Zo wilde de Lonneker Molen een nieuwe ontvangstruimte voor kinderen bij de molen realiseren.

Bij de Lonneker Molen komen jaarlijks 750-1.000 kinderen vanuit de scholen uit de wijde omgeving. Molenaar Frank de Bont en het educatieteam laten de kinderen graag alles zien en beleven. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

De goede ontvangstruimte is hiervoor hard nodig. Nu is er buiten is ruimte genoeg, maar binnen is dat helaas heel anders. Bezoekende schoolklassen worden op uitklapbankjes in een schuurtje gezet om de mooie film over de molen te zien en het verhaal van de gids en de molenaar te horen. Niet heel handig en ook niet veilig tussen het gereedschap. Bovendien is het er in de winter veel te koud om groepen te ontvangen. De Stichting heeft daarom een prachtig plan voor de ontvangstruimte naast de molenschuur, met een mooi uitzicht op de molen en voldoende faciliteiten. Met het geld van de Molenprijs kan dit plan worden uitgevoerd.

Bekijk de promotievideo van Lonneker Molen:

De Lonneker Molen won voor hun tweede plek een geldbedrag van €10.646. Hiermee komt de nieuwe ontvangstruimte een stuk dichterbij!

Laat Molen den Oord weer zagen!

Molen den Oord uit Ommen had een ander doel voor ogen. Molen den Oord weer laten doen waarvoor hij oorspronkelijk was gebouwd: zagen. Dat is de grote wens van de Stichting Ommer Molens. In 2019 werd een krukas overgenomen van een afgebrande molen in Franeker. Deze as paste prima op de zaagbalken van Den Oord. Dit was de start van een ambitieus plan om de zaagfunctie terug te brengen. Met de prijs van €6.130 kan verder gewerkt worden aan de realisatie van deze droom.

Bekijk hieronder de promotievideo van Molen Den Oord:

Winnaar uit Vlaardingen

De winnaar van de Molenprijs 2023 is dit jaar Molen Aeolus uit Vlaardingen geworden. De molen won met 12.113 stemmen de hoofdprijs van €100.000. Met dit geld kan de molen weer werkend gemaakt worden. Molen Aeolus ziet er tiptop uit. Maar dat is helaas alleen de buitenkant. Molenaar Peter van der Windt zou dolgraag weer willen malen op de wind: ‘Het maalwerk in de molen is totaal versleten en niet meer te gebruiken. Dat waar de molen voor is kan hij dus niet meer doen. En dat doet pijn.’

De Molenprijs moet het herstel van het maalwerk mogelijk maken. Met de hoofdprijs wil de stichting ook enkele andere faciliteiten voor bezoekers realiseren, zoals een toilet en een ontvangstruimte.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers