Stichting Twickel looft beloning uit voor gouden tip gestolen erfgoed

In mei 2020 werd een antieke tafelklok gestolen uit kasteel Twickel bij het Twentse Delden. Het bleek te gaan om een unieke Hollandse tafelklok met een waarde van vele tienduizenden euro’s. De Stichting Twickel looft nu een beloning van €7500,- uit voor de gouden tip in deze zaak.

Gestolen erfgoed

De klok werd in 2020 gestolen uit Kasteel Twickel. De oorsprong van dit huis en zijn bewoners gaat terug tot 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam Twickel kreeg. De gestolen antieke tafelklok is een zogenoemde bellenspeelklok met in de toog een schildering van straatmuzikanten. Het muziekspeelwerk van de klok dateert uit 1790. Omdat het om cultureel erfgoed gaat, duurt het 75 jaar voordat deze zaak verjaart, zeggen experts. Dat betekent dat iedereen die bij de diefstal betrokken is (geweest) in feite levenslang strafbaar blijft.

RTV Oost besteedde onlangs in een nieuwsitem aandacht aan de diefstal en het beloningsbedrag. Het politieteam kunst- en antiekcriminaliteit van de landelijke eenheid brengt de diefstal inmiddels ook internationaal onder de aandacht.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers