Thema van de Maand van Geschiedenis 2024: Echt Nep

Het is zover! Het thema voor de Maand van de Geschiedenis 2024 is bekend: Echt Nep. Ben jij benieuwd naar wat dit thema inhoudt? Waarom is het thema relevant, vooral in deze tijd? Lees vooral verder!

Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, deepfakes, complottheorieën en manipulatie? Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding is door de hele geschiedenis terug te zien. Niet alleen nu, maar vroeger werden ook veel feiten gemanipuleerd.

Bekijk hier de thematrailer van de Maand van de Geschiedenis 2024

Ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu. In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt en ‘factchecker’ een beroep is, gaan ze in de Maand van de Geschiedenis, in oktober, op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie, echt en nep.

De Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenis-event van Nederland. Samen met vele partnerorganisaties en culturele instellingen, boekhandels, bibliotheken en deelnemers door het hele land brengen we de geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. In de aankomende maanden zullen er steeds meer artikelen en columns online komen, maar ook het Maand-essay door filosoof Hans Schnitzler komt eraan. Zijn essay heet ‘De mens, de machine & de therapeut’, waarin hij schrijft over wat in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan maakt tot een menswaardig bestaan.

Meedoen?

Wil je met jouw instelling meedoen met de Maand van de Geschiedenis? Schrijf je dan in voor de deelnemersnieuwsbrief en ontvang updates, belangrijke deadlines, inspiratie rondom het thema, tips en trucs hoe je het publiek kunt bereiken en meer in je mailbox. Als jouw erfgoedorganisatie bezig is met een onderzoek of jullie hebben in oktober een activiteit die te maken heeft met het thema ‘Echt Nep’, kan je je vanaf 25 maart aanmelden door een mail te sturen naar de organisatie.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers