Twentse Taalpries voor Thea Kroese

Op vrijdag 20 mei is de Twentse Taalpries 2022 uitgereikt aan Thea Kroese. Volgens de organisatie heeft ze dit verdiend door ‘jarenlange, onvermoeibare inzet voor de Twentse taal’. De aanmoedigingsprijs ging naar haar ‘leerling’ Femke Nijboer.

Over Thea

Kroese (1944) studeerde Frans en stond jarenlang voor de klas. Ook maakte ze programma’s voor RTV Oost, onder andere over streektaal. In 1996 werd ze directeur van de Twente Academie voor streekcultuur, het Van Deinse Instituut. Hoewel ze alweer even met pensioen is, geeft ze nog altijd lezingen over Twentse en Sallandse gebruiken. Ook speelde ze in 2020 in de film ‘De Beentjes’ van Sint Hildegard. Thea Kroes is de eerste vrouw die de taalprijs ontvangt.

Aanmoedigingsprijs

Naast Kroese is er nog een winnares, namelijk Femke Nijboer. Zij krijgt de aanmoedigingsprijs. De universitair docent aan de UT-afdeling Creative Technologie promootte de Twentse taal de afgelopen tijd door het dialect bij universitaire studies in te vlechten. Leuk detail is dat Femke Twents wil spreken in het openbaar en daarvoor al enige tijd in de leer is bij Thea Kroese.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers