Erfgoedvrijwilliger in beeld: Maureen Heurman

Naam: Maureen Heurman
Leeftijd: 49
Woonplaats: Enschede
Vrijwilliger bij: De Museumfabriek
Werkzaamheden: Vrijwilliger Kennis- en Informatiecentrum

Vrijwilliger Maureen: “Dit werk geeft me zelfvertrouwen”

Maureen Heurman is 49 jaar en vrijwilliger bij de Museumfabriek in Enschede. Ze werkt bij het Kennis- en Informatiecentrum van het museum en beantwoordt daar alle inhoudelijke vragen die binnenkomen van externen over de collectie. “Na een dag bij de Museumfabriek fiets ik naar huis en geniet ik vaak nog na van wat er is gebeurd.”  

Terwijl het koffieapparaat druk bezig is met het maken van een kop koffie en een kop thee, strijkt Maureen neer op een stoel in de personeelskamer van de Museumfabriek. “Ik voel me hier helemaal thuis,” zegt ze. “Op deze plek komen al mijn interesses samen.”

Sinds twee jaar is ze vrijwilliger bij het museum in Enschede. De 49-jarige werkte hiervoor bij het servicebureau van een zorginstelling, maar kwam thuis te zitten met een burn-out. Toen ze weer opkrabbelde, wilde ze graag aan de slag. Ze ging op zoek naar vrijwilligerswerk. “Ik keek een beetje rond op websites en toen kwam ik hier terecht.”

Twenteoriëntatie op de lagere school

In een kennismakingsgesprek besprak ze wat haar wensen waren en waarom ze erfgoed zo interessant vond. “Dat werd al gevoed op de lagere school. Toen had ik een juffrouw die met ons Twenteoriëntatie deed, in plaats van Wereldoriëntatie. Twentse spraak, de topografie van hier én de plantjes in de berm: dovenetel, klaver en zuring – ik kan ze nog allemaal aanwijzen. Dat vond ik zó leuk. Ik heb het altijd een gemis gevonden dat ik daar in mijn studie niks mee heb gedaan.”

Des te blijer is Maureen nu, nu ze toch weer met die passie bezig kan. Om de vragen van externen te beantwoorden, duikt ze namelijk het archief, de collectie of het depot in. Daar vindt ze antwoorden op de vragen die mensen aan de Museumfabriek sturen. Dat zijn bijvoorbeeld vragen van mensen die onderzoek doen naar hun familiegeschiedenis, een boek willen schrijven over Twente of een documentaire willen maken over een historische gebeurtenis. “Soms ben ik ergens veel te lang mee bezig, maar dat komt dan gewoon omdat ik het zelf ook zo interessant vind.” 

Los Hoes

De leukste vraag die ze tot nu toe binnenkreeg kwam van een stel dat in De Lutte op een plek waar vroeger een Los Hoes (*) stond, een nieuw huis wil bouwen. Ze wilden graag de oude elementen van een Los Hoes terug laten komen in hun nieuwe onderkomen. Maureen dook voor het stel de archieven in en deelde de foto’s die ze kon vinden van een Los Hoes. “Als ze klaar zijn, dan delen ze met me wat het is geworden!”

Twee dagen is ze aanwezig bij de Museumfabriek. Zo went ze langzaam maar zeker weer aan taken en verantwoordelijkheden. Uiteindelijk wil ze graag weer een betaalde baan. “Het vrijwilligerswerk heeft me mijn zelfvertrouwen weer teruggegeven,” vertelt Maureen. Daarnaast heeft het werk voor de Museumfabriek haar doen inzien waar haar passie ligt. Ze hoopt dat ze in datzelfde veld in de toekomst ook weer een baan zal vinden.

* Een Los Hoes is een type boerderij dat vooral in de Achterhoek en Twente voorkwam. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden onder één dak, in dezelfde ruimte.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers