Weekendtip: Museumhuis Villa Rams Woerthe in Steenwijk

In 1899 werd in Steenwijk een prachtige ‘Art Nouveau’ villa gebouwd, die nu wordt beheerd door Hendrick de Keyser Monumenten. Meer weten over deze Overijsselse villa, en over de vereniging Hendrik de Keyser? Lees vooral verder.

Hendrick de Keyser Monumenten

De vereniging Hendrick De Keyser Monumenten zet zich sinds 1918 in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle monumenten. Niet alleen het gebouw, maar ook hun historische interieurs. Vanuit hun missie houden ze deze bijzondere gebouwen zorgvuldig in stand voor nu en toekomstige generaties.

Ze vinden het belangrijk dat het brede publiek kan kennismaken met de nationale woongeschiedenis door de huizen te bezoeken en erin te wonen, werken en logeren. De organisatie bezit 439 panden en complexen, allemaal verschillend van aard. Dit zijn onder andere huizen, boerderijen, buitenplaatsen, hofjes, villa’s, torens, visserijhuisjes en raadhuizen verspreid over 115 plaatsen in Nederland!

Hendrick de Keyser in Overijssel

In Overijssel zijn tientallen verschillende huizen van Hendrick de Keyser te vinden. Ze liggen allemaal verspreid over de provincie, komen allemaal uit verschillende periodes en hebben verschillende stijlen en functies. Enkele gebouwen worden hieronder uitgelicht om een schets te geven van de breedte van eeuwen en stijlen in Overijssel.

Hof van Ittersum, Zwolle

Afbeelding van Hendrick de Keyser

In Zwolle, aan de Sassenstraat 33B in het Hof van Ittersum, staat een middeleeuws pand uit 1571. Dit door Hendrick de Keyser aangekocht tweekamer appartement wordt verhuurd, zoals een Hendrik de Keyser wel vaker doet. Je zou zomaar in een 16e eeuws pand kunnen wonen!

Huis van Gelderen, Enschede

Afbeelding van Hendrick de Keyser

Aan de andere kant van de tijdlijn staat in Enschede het Huis van Gelderen, gebouwd in 1956. Dit comfortabele woonhuis was deel van de stijl het ‘nieuwe bouwen’. Het doet qua vorm een beetje aan woningen die in ‘De Stijl’ zijn gebouwd door Gerrit Rietveld. Heel blokkige, platte daken, met een grote indeelbare ruimte aan de binnenkant.

Villa Rams Woerthe in Steenwijk

Afbeeldingen van Hendrick de Keyser

Aan de rand van het centrum van Steenwijk staat in een parkachtige omgeving het bijzondere pand Villa Rams Woerthe. Het huis wordt ook wel een het Downton Abbey van Overijssel genoemd. Deze villa is in 1899 gebouwd, en de opdrachtgever was de rijke houthandelaar Jan Hendrik Tromp Meester.

Wat dit gebouw zo speciaal maakt is dat het in de stijl van de Art Nouveau is gebouwd. Dit is een stijl die in Nederland de ‘nieuwe kunst’ genoemd werd. De stijl is te herkennen aan uitbundige, vloeiende lijnen, grote bogen, gestileerde motieven uit de natuur en veel asymmetrie. In Nederland is in deze stijl maar 10 jaar gebouwd, van ongeveer 1895 tot 1905. Daarom is elk pand dat je in deze stijl ziet zo speciaal.

Rams Woerthe heeft een goed bewaard interieur met imposante schilderingen, geglazuurde tegels, grote schouwen en een prachtig eikenhouten trappenhuis. Dit trappenhuis heeft een groot glas-in-lood kunstwerk die ‘De Lente’ heet.

Niet alleen aan de binnenkant maar ook in de omgeving is er heel veel moeite gedaan om alles er mooi uit te laten zien. Dit is te zien aan het omliggende Park Rams Woerthe. Vanuit de theekamer heb je prachtig uitzicht op het park en de herten die voorbij komen lopen. Het is alsof je midden in de natuur zit!

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers