Campagne Wiki Loves Living Heritage

Op 17 maart werd het startsein gegeven voor de actie ‘Wiki Loves Living Heritage’, georganiseerd door UNESCO en de Wikimedia Foundation. Het doel van deze campagne is het documenteren en zichtbaar maken van immaterieel cultureel erfgoed van over de hele wereld. Ook het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) doet aan de campagne mee.

De campagne

De campagne is in het leven geroepen om het twintig jarige jubileum van de ondertekening van het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed te vieren. Het vastleggen en publiceren van immaterieel erfgoed zoals tradities en rituelen helpt bij de instandhouding ervan. Hoe de verschillende landen meedoen is geheel vrij. Zo bedacht Finland een fotowedstrijd die het levend erfgoed vastlegt. Foto’s, video’s en tekst kunnen worden toegevoegd aan de website van Wikimedia, waardoor het toegankelijk gemaakt kan worden in ruim 300 talen.

Levend Erfgoed bij Open Monumentendag 2023

Het thema levend erfgoed wordt ook gebruikt voor de verschillende erfgoeddagen in de wereld. In Nederland heeft de Vriendenloterij Open Monumentendag van 9 en 10 september 2023 het thema overgenomen. Immaterieel erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Levend erfgoed is, zonder dat we ons dat realiseren, vaak ook verbonden met monumenten. Tijdens de 37ste editie van Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed in en rondom de opengestelde monumenten in het hele land extra zichtbaar gemaakt.

Op vrijdag 8 september wordt het weekend feestelijk geopend in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse. Zowel jongeren als ouderen doen mee aan deze opening. Deze samenwerking tussen de generaties staat centraal in de openingsactiviteiten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de campagne ‘Wiki Loves Living Heritage’ of de Open Monumentendag? Bekijk dan eens onderstaande websites.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers