Eerste hulp bij online historisch onderzoek – Filmpje en artikel

Je wilt online onderzoek doen naar een onderwerp uit de geschiedenis. Hoe kun je dit aanpakken? En waar moet je aan denken? Erfgoedplatform Overijssel maakte in samenwerking met Erfgoedvrijwilliger.nl en Beleef! Media een informatieve video die je in 5 stappen meeneemt bij het doen van online historisch onderzoek. Daarnaast vind je in dit artikel in onze Kennisbank diverse tips, tricks en handige websites die van pas kunnen komen bij je online zoektocht!

Het proces van onderzoeksvraag tot verslaglegging

Overijsselse erfgoedcoach Marjanne Romkes-Foppen legt in de explainer video uit hoe je tot een goede onderzoeksvraag komt. Vervolgens bespreekt ze de oriëntatiefase, het literatuur- en brononderzoek, om vervolgens uit te komen bij de beantwoording en verslaglegging. In de video noemt ze bruikbare voorbeelden van websites die je bij je onderzoek kunt raadplegen. Ook deelt ze praktische tips over hoe je een online historisch onderzoek het best kunt aanpakken.

Extra interessant: Overijsselse voorbeelden

De video is ontwikkeld door Erfgoedplatform Overijssel. Daarom zijn naast landelijke voorbeelden in deze video en het bijbehorende artikel veel Overijsselse zoek- en vindplaatsen opgenomen: van digitale tijdschriften tot archieven en andere handige platforms die je kunnen helpen bij je onderzoek naar onderwerpen uit de Overijsselse geschiedenis.

Educatieve video’s voor erfgoedvrijwilligers

De video is onderdeel van een project van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De verschillende erfgoedhuizen in Nederland leveren video’s aan met verdiepende informatie en praktische handvatten voor erfgoedinstellingen en -vrijwilligers. De video’s worden gedeeld in de kennisbank van Erfgoedplatform Overijssel en zijn daarnaast te vinden op de website van Erfgoedvrijwilliger.nl.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers