Tradities, streektaal en ambachten geven kleur aan Overijssel en zorgen voor een gevoel van identiteit en continuïteit. Denk aan bekende tradities als paasvuren, bloemencorso’s en midwinterhoornblazen – maar ook minder bekende tradities zoals de boerendans en melkbusschieten.

Wanneer is iets immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. En naarmate tijden veranderen, verandert immaterieel erfgoed mee.

Immaterieel erfgoed is dat stukje erfgoed dat niet tastbaar is. Dus niet de molen, maar het ambacht van de molenaar. Niet de jurk met het Staphorster stipwerk, maar de kunst van het stippen. In Nederland houdt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) zich bezig met de registratie en conservering van immaterieel Erfgoed.

Of iets wel of geen immaterieel erfgoed is wordt niet van bovenaf bepaald. Het gaat om beoefenaars die waarde toekennen aan hun tradities en zich inzetten om deze door te geven. Het maakt daarbij niet uit of je activiteit of traditie alleen in Overijssel plaatsvindt, of hier is ontstaan.

Maak je immaterieel erfgoed zichtbaar

Maak je erfgoed zichtbaar en schrijf jouw activiteit in bij het landelijk Netwerk Immaterieel Erfgoed. Daarmee laat je zien dat je je activiteit erkent als immaterieel erfgoed en help je mee het immaterieel erfgoed in Overijssel zichtbaar te maken. Je maakt jezelf daarmee ook een steviger gesprekspartner voor bijvoorbeeld je gemeente, mogelijke subsidiegevers, geïnteresseerde vrijwilligers en publiek. 

Erfgoedplatform Overijssel zet zich samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in om alle vormen van immaterieel erfgoed in Overijssel te ondersteunen en zichtbaar te maken.

Ondersteuning vanuit Erfgoedplatform Overijssel

Binnen onze provincie zet het Erfgoedplatform Overijssel zich in om jou als (im)materieel erfgoedvrijwilliger te ondersteunen. Vanaf 2024 gaan we hierbij nóg nauwer samenwerken met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, in het kader van het project Samen Verder.

Op onze nieuwspagina delen we regelmatig relevant nieuws en interessante updates, in onze agenda vind je bijeenkomsten en trainingen die je in jouw werkzaamheden kunnen helpen. Daarnaast maken we de Overijsselse feesten, tradities, rituelen en andere vormen van immaterieel erfgoed zichtbaar op onze Verhalenpagina, vind je in de Kennisbank praktische informatie en organiseren we jaarlijks netwerkbijeenkomsten waarin jullie als immaterieel erfgoedgemeenschappen met elkaar in contact kunnen komen.

Stel je vraag aan onze erfgoedcoach!

Heb je een specifieke vraag of behoefte aan maatwerk advies rondom (het borgen) van jouw immaterieel erfgoed? Dan kun je terecht bij onze erfgoedcoach Marjanne Foppen Zij komt graag met jullie in contact en kan vanuit haar rol als kennismakelaar verder helpen bij levende vragen.

Impressie van de landelijke Immaterieel Erfgoeddag 2024

Meer weten?

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers