Jongeren bereiken, betrekken en behouden bij je erfgoedorganisatie, het is een vaak terugkerend thema. Waar begin je en hoe pak je het aan?

Waarom is het lastig om jongeren te werven als vrijwilliger?

Veel erfgoedorganisaties vinden het moeilijk om jonge vrijwilligers te vinden. Het is echt niet zo dat jonge mensen geen vrijwilligerswerk willen doen maar zij zullen sneller kiezen om naast hun studie betaald werken te doen. Tenzij vrijwilligerswerk hun verder helpt, bijvoorbeeld omdat ze daarmee een mooi CV op kunnen bouwen.

Vaak willen jongeren bovendien het gevoel hebben dat ze serieus genomen worden en daadwerkelijk iets bijdragen. Dus geef ze een goede opdracht en verantwoordelijkheid.

De al werkende jongeren zijn heel druk met carrière, gezin en vrijwilligerswerk voor de school van hun kinderen. Zij willen echt wel een keer iets doen, maar alleen wanneer ze daar de tijd en energie voor hebben.

Uitkomst symposium ‘Jongeren Betrekken’

In 2023 heeft Erfgoed Gelderland een symposium ‘Jongeren Betrekken’ gehouden. Tijdens dit symposium vertelden meerdere sprekers over hun projecten en ervaringen rondom het betrekken van jongeren bij erfgoed. De dag werd afgesloten met een jongerennetwerkbijeenkomst die door Erfgoed Jong werd geleid. Erfgoed Jong is hét landelijk netwerk voor jongeren met interesse in erfgoed.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft Erfgoed Gelderland een whitepaper opgesteld met tips en aandachtspunten voor het betrekken van jongeren. Hier staan allemaal tips in over hoe je beter jongeren kan trekken voor jouw organisatie.

Hoe betrek je die jongeren bij jouw erfgoedorganisatie?

Om meer jonge vrijwilligers te betrekken, zorg je ervoor dat je organisatie ingericht is op deze jonge vrijwilligers. Verwacht niet altijd structurele bijdrage maar zet ze projectmatig in wanneer het hun uitkomt. Hoe je daarmee begint lees je op deze webpagina.

Erfgoed Jong is een organisatie die zich heel erg veel bezighoudt met dit onderwerp. Ze zijn een landelijk netwerkplatform voor jongeren met interesse in erfgoed. Het netwerk wordt ondersteund door Overleg Provinciale Erfgoedinstelling Nederland (OPEN), en heeft ruim 200 leden. Ze organiseren netwerkactiviteiten en excursies, wisselen vacatures en oproepen uit, en werken regelmatig samen met erfgoedorganisaties om jongeren bij de sector te betrekken.

Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft ook een artikel over ‘duurzame verjonging’ en over hoe je jongeren bij erfgoedorganisaties kan betrekken en behouden. In deze handreiking staan ook veel links naar andere organisaties en interessante literatuur.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers