Leerzame video’s over crowdsourcing en het gebruik van termenlijsten

In twee nieuwe video’s van erfgoedvrijwilliger.nl neemt Rowan Huiskes van Erfgoedhuis Zuid-Holland je mee op weg in de werelden van crowdsourcing en het gebruik van termenlijsten.

Crowdsourcing en termenlijsten. Begrippen die je in de erfgoedwereld wel eens tegen kan komen. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? En hoe kan jij hiermee aan de slag binnen jouw erfgoedinstelling?

Aan de slag met termen in je collectieregistratie

Het gebruik van termen bij het registreren van je collectie helpt de vindbaarheid en doorzoekbaarheid van je collectie te vergroten. In de video ‘Aan de slag met termen in je collectieregistratie’ vertelt Rowan Huiskes waarom het nuttig is om met termen te werken. Daarnaast geeft hij praktische handvatten om met het gebruik van termen aan de slag te gaan.

Starten met crowdsourcing

Hoe kun je jouw digitale collectie verrijken met data en informatie? Bijvoorbeeld door het taggen van personen op oude schoolfoto’s? Of het delen van herinneringen bij een historisch verhaal?

Hiervoor kun je de hulp van het digitale publiek inroepen. In het Engels heet dit ‘crowdsourcing’. In de video legt Rowan Huiskes uit wat crowdsourcing precies inhoudt. Ook geeft hij tips en tricks om zelf te starten met crowdsourcing en geeft tien voorbeelden ter inspiratie.

Meer educatieve video’s

De video’s geven praktische handvaten en wijzen de weg naar meer verdiepende informatie. De filmpjes zijn ontwikkeld als onderdeel van de projecten van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) en zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Verschillende erfgoedhuizen in Nederland leveren het komende half jaar video’s aan met verdiepende informatie en praktische tips voor erfgoedinstellingen en hun vrijwilligers. De filmpjes worden gedeeld op de website van Erfgoedvrijwilliger.nl en zijn straks net als deze filmpjes terug te vinden in onze kennisbank.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers