Nieuwe museumdefinitie aangenomen

Op woensdag 24 augustus heeft de International Council of Museums (ICOM) met overweldigende meerderheid (92%) de nieuwe internationale museumdefinitie aangenomen. Dit gebeurde tijdens de General Conference in Praag. ICOM Nederland steunt de definitie.

Flinke uitdaging

Het was volgens de ICOM een flinke uitdaging om te komen tot een definitie die recht doet aan de grote diversiteit van musea, de verschillende perspectieven en de context waarin ze wereldwijd opereren. Naast de kerntaken zijn nu ook elementen als duurzaamheid, inclusiviteit en samenwerking met de gemeenschap in de formulering opgenomen. Musea spreken tegelijkertijd uit dat de definitie een basis biedt voor grotere ambities.

Nieuwe definitie

De nieuwe museumdefinitie luidt: “A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing.”

Gevolgen, mogelijkheden en vertaling

De volgende stap voor ICOM Nederland is om met de musea en de ruim 6.500 leden in een open traject de dialoog aan te gaan over de gevolgen en mogelijkheden die deze definitie biedt. Ook is het de bedoeling tot een Nederlandse vertaling te komen van de Engelse definitie. Het Museumcongres van de Nederlandse Museumvereniging op 6 en 7 oktober 2022 in Rotterdam vormt hiervoor de aftrap.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers