Informatiefilmpje: Digitaal aan de slag met erfgoed

Er staat weer een interessant nieuw informatiefilmpje online! Wil jij aan de slag met het digitaliseren van je depotstukken? De video ‘Digitaal aan de slag met erfgoed’ helpt je op weg om jouw collectie digitaal toegankelijk te maken.

Erfgoed digitaliseren

Ook als klein museum wil je je collectie digitaal toegankelijk maken. Met welke stappen kun je beginnen? En hoe gaat het in zijn werk? In de video laten vrijwilligers van het Indisch Museum in Breda zien hoe ze te werk gaan.

Van de basisbeginselen van het omzetten van analoog naar digitaal tot het aanleggen van een collectieregistratiesysteem en het omgaan met auteursrechten: in het filmpje komen veel handige tips en tricks voorbij. Daarbij zijn de verschillende stappen heel overzichtelijk in beeld gebracht. Belangrijke boodschap is: Maak zoveel mogelijk gebruik van alle kennis en ervaring die beschikbaar is.

Bekijk de video hieronder:

Spoorboekje Digitalisering erfgoedcollecties

Zoek je aanvullende tips, tricks en informatie om je collectie digitaal toegankelijker te maken? Het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties leidt je stapsgewijs door het hele proces van duurzaam bewaren, verbinden en presenteren van je collectie. Het helpt je om je collectie Houdbaar, Bruikbaar en Zichtbaar te maken volgens de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Meer explainer video’s

De video ”Digitaal aan de slag met erfgoed is gemaakt door Erfgoed Brabant als onderdeel van een project van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland). Het filmpje is tot stand gekomen in samenwerking met Erfgoedvrijwilliger.nl.

De bij OPEN aangesloten provinciale erfgoedinstellingen maken video’s waarin diverse elementen van het werken in het erfgoedveld worden uitgelegd. Erfgoedplatform Overijssel maakte eerder de filmpjes: ‘Hoe doe je online historisch onderzoek?’ en ‘Hoe maak ik een product van mijn onderzoek?’. Deze en de andere video’s zijn mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie.

Alle video’s staan op Erfgoedvrijwilliger.nl, maar worden ook in onze Kennisbank verzameld.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers