Nieuwe video en artikel: Hoe maak je een product van je erfgoed?

Je wilt je onderzoek of kennis delen met een breder publiek. Maar hoe doe je dat? Welke presentatievormen zijn er? En hoe kom je tot een keuze? Erfgoedplatform Overijssel maakte in samenwerking met Erfgoedvrijwilliger.nl en Beleef! Media een informatieve video die je in 5 stappen meeneemt bij het maken van een product van je erfgoed. Bij het filmpje hoort een artikel in onze Kennisbank met meer informatie, tips en voor- en nadelen van het maken van een podcast.

Van hoofdonderwerp tot de productiefase

Erfgoedcoach Marjanne Romkes-Foppen bespreekt in de Explainer Video de verschillende stappen die je kunt zetten om tot een erfgoedproduct te komen. Zo zijn je onderwerp en doelgroep belangrijk bij het maken van de keuze voor de vorm waarin je de informatie gaat presenteren. Maar los daarvan zijn er nog steeds veel opties waar je uit kunt kiezen.

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, komen in de video tips uiteenlopende vormen naar voren. En worden verschillende zaken benoemd waarmee je in je afweging rekening kunt houden. Denk aan je financiële middelen, expertise en mankracht. In het bijbehorende kennisartikel is bovendien specifiek aandacht voor een relatief nieuwe vorm: het maken van een podcast over je erfgoed: want waarmee moet je bij het maken ervan zoal rekening houden?

Extra interessant: Overijsselse voorbeelden

De video is ontwikkeld door Erfgoedplatform Overijssel, dat onderdeel uitmaakt van de Overijsselacademie.

In het kader van ‘Leren van elkaars ervaringen’ komen in de video verschillende mooie Overijsselse voorbeelden naar voren!

Worstel je nog met je online onderzoek?

Als je nog in de onderzoeksfase zit en wel wat tips kunt gebruiken: kijk ook ons andere filmpje ‘Hoe doe je online historisch onderzoek?’.

In dit filmpje geven we nuttige tips voor de stappen die je kunt zetten in je zoektocht door de krochten van het world wide web en delen we tips van verschillende websites die tijdens je onderzoek van pas kunnen komen.

Educatieve video’s voor erfgoedvrijwilligers

De educatieve video’s zijn onderdeel van een project van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) en zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De verschillende erfgoedhuizen in Nederland leveren video’s aan met verdiepende informatie en praktische handvatten voor erfgoedinstellingen en -vrijwilligers. De video’s worden gedeeld in de kennisbank van Erfgoedplatform Overijssel en zijn daarnaast te vinden op de website van Erfgoedvrijwilliger.nl.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers